Гаряча лінія Екологічного порятунку (044) 279 52 91

 

«Людського розвитку України»

1. Українська Рада Миру

 


 2. Національний технічний університет України ««Київський політехнічний інститут ім. Сікорського»

 


3. Громадська організація «Союз юристів України»


4.  80 -та окрема десантно-штурмова бригада


 5.  39- й Зенітний Ракетний Полк (Україна)


 

6. Всеукраїнський союз учасників бойових дій, АТО, ветеранів військової служби і правоохоронних органів

"Всеукраїнський Союз"

 


7. Емігрантське радіо

emradio.com.ua 


8.  Національна спілка письменників України


  9.  Українська асоціація зовнішньої політики

 


10.  «Український союз промисловців та підприємців»


 11. «Всеукраїнська спілка громадських організацій «Асоціація ветеранів спорту України» 


12.  «Асоціація екологічних організацій Казахстана»

 


 13. Партія «Захисників Вітчизни»

 

 


14. Аграрна Партія України


15. «Europejski Holding Energetyczny»


 

 16. «Благодійний фонд допомоги беезпритульним тваринам  HAPPY PAW»


  17. Всеукраїнська  громадська організація "Чесне слово "


  18. Первинна  профспілкова  організація "Трудова  солідарність"


19 . Всеукраїнська спілка громадських організацій «Громадянська Солідарність» 

 


20.Конфедерація журналістських організацій України

 

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedInВідправити в OdnoklassnikiВідправити в Vkcom

ОБЕРЕЖНО, ГЛЮТЕН!

Скоро на прилавках вітчизняних магазинів зможемо побачити продукти з додатковою позначкою на етикетці: «не містить глютену», «з низьким вмістом глютену». Чим небезпечний глютен, і чому від нього відмовилися в Америці та європейських странах?

Страшне слово «глютен» завчасно може налякати значну частину покупців, виходить, ми стільки часу вживали його, і лише тепер виробники можуть повідомити про його наявність. Насправді «глютен» є далеко не у всіх продуктах, а якщо і є, то про це зазначено на етикетці, у складі продукту, хто його уважно читає – той помітить.

Аби полегшити процес купівлі та детально не вичитувати вміст продукту, народні депутати у внесених змінах до статті 38 Закону України «Про безпеку і якість харчових продуктів», прийнятих у першому читанні і взятих депутатами за основу (законопроект № 8494), пропонують наносити обов’язкове маркування про відсутність глютену на пакування.

ЩО ТАКЕ ГЛЮТЕН ?

Багато хто чув, та не бачив, але однозначно куштував. Глютен – та ж клейковина – білок, який є у багатьох злаках, особливо у пшениці, ячмені, вівсу, житі. У чистому вигляді – це сірувата, клейка речовина без смаку. Саме завдяки глютену мука, змішана з водою, перетворюється на тісто. Клейковина надає хлібобулочним виробам особливої ніжності. До того ж вона виступає консервантом. Додавши до муки сухий екстракт клейковини, можна значно подовжити термін придатності мучних виробів. Глютен додають не тільки у продукти із тіста, а й у м’ясні та молочні продукти – ковбасу, сосиски-сардельки, заморожені котлети та пельмені. Йогуртам з ніжним смаком таку текстуру подарувала сааме клейковина.

Заморожені напівфабрикати, їжа швидкого приготування, продукти , що довго не псуються, з одного боку допомагають, а з іншого боку – роблять свою лиху справу.Глютен може накопичуватись в організмі довгі ророки. Наслідки цього – хронічна діарея, недостатня вага, цукровий діабет, анемія, депресії. Учені передбачають, що у більшості людей є слабко виражена нетерпимість до глютену. Якщо після макаронів, хліба, тістечок болить живіт і є симптоми метеоризму, то варто звернутися до гастроентеролога.

Якщо у вас з метеоризмом усе в порядку, порада одна – не впадати у крайнощі. Щоденне харчування дешевими сосисками та ніжним йогуртом може викликати проблеми. Глютен не розчиняється ані у воді, ані у солях. Коли в організмі він у надлишку, то може відкладатися на стінках кишечника, погірчуючи його роботу, Глютен перетворюється у своєрідний нерозчинний цемент, у такому стані кишечник не в змозі отримувати необхідні вітаміни. Як наслідок – ожиріння або навпаки – втрата ваги, пониження м’язової активності та ін. Але не меншу загрозу приховує усобі й повний перехід на безглютенову їжу. По перше, хліб – джерело вітамінів групи В. По – друге, безглютенові продукти, що продаються за кордоном у магазинах здорового харчування , можуть сприяти набору ваги. Справа у тому, що продукти без глютену часто мають більше калорій, ніж ті, що з глютеном тому, що глютен заміняють жиром.

Боротьба проти продуктів, які містять глютен, почалася в Америці у 2005 році. Вона триває й досі, все більше людей переходять на здорове харчування, обираючи безглютннову їжу. Цю естафету перейняли європейці, можливо, ми, українці, також приєднаємося до вживання безглютенової їжі.

 Tedric Thompson Authentic Jersey
AddThis Social Bookmark Button