ОБЕРЕЖНО, ГЛЮТЕН!
Скоро на прилавках вітчизняних магазинів зможемо побачити продукти з додатковою позначкою на етикетці: «не містить глютену», «з низьким вмістом глютену». Чим небезпечний глютен, і чому від нього відмовилися в Америці та європейських странах?
Страшне слово «глютен» завчасно може налякати значну частину покупців, виходить, ми стільки часу вживали його, і лише тепер виробники можуть повідомити про його наявність. Насправді «глютен» є далеко не у всіх продуктах, а якщо і є, то про це зазначено на етикетці, у складі продукту, хто його уважно читає – той помітить.
Аби полегшити процес купівлі та детально не вичитувати вміст продукту, народні депутати у внесених змінах до статті 38 Закону України «Про безпеку і якість харчових продуктів», прийнятих у першому читанні і взятих депутатами за основу (законопроект № 8494), пропонують наносити обов’язкове маркування про відсутність глютену на пакування.
ЩО ТАКЕ ГЛЮТЕН ?
Багато хто чув, та не бачив, але однозначно куштував. Глютен – та ж клейковина – білок, який є у багатьох злаках, особливо у пшениці, ячмені, вівсу, житі. У чистому вигляді – це сірувата, клейка речовина без смаку. Саме завдяки глютену мука, змішана з водою, перетворюється на тісто. Клейковина надає хлібобулочним виробам особливої ніжності. До того ж вона виступає консервантом. Додавши до муки сухий екстракт клейковини, можна значно подовжити термін придатності мучних виробів. Глютен додають не тільки у продукти із тіста, а й у м’ясні та молочні продукти – ковбасу, сосиски-сардельки, заморожені котлети та пельмені. Йогуртам з ніжним смаком таку текстуру подарувала сааме клейковина.
Заморожені напівфабрикати, їжа швидкого приготування, продукти , що довго не псуються, з одного боку допомагають, а з іншого боку – роблять свою лиху справу.Глютен може накопичуватись в організмі довгі ророки. Наслідки цього – хронічна діарея, недостатня вага, цукровий діабет, анемія, депресії. Учені передбачають, що у більшості людей є слабко виражена нетерпимість до глютену. Якщо після макаронів, хліба, тістечок болить живіт і є симптоми метеоризму, то варто звернутися до гастроентеролога.
Якщо у вас з метеоризмом усе в порядку, порада одна – не впадати у крайнощі. Щоденне харчування дешевими сосисками та ніжним йогуртом може викликати проблеми. Глютен не розчиняється ані у воді, ані у солях. Коли в організмі він у надлишку, то може відкладатися на стінках кишечника, погірчуючи його роботу, Глютен перетворюється у своєрідний нерозчинний цемент, у такому стані кишечник не в змозі отримувати необхідні вітаміни. Як наслідок – ожиріння або навпаки – втрата ваги, пониження м’язової активності та ін. Але не меншу загрозу приховує усобі й повний перехід на безглютенову їжу. По перше, хліб – джерело вітамінів групи В. По – друге, безглютенові продукти, що продаються за кордоном у магазинах здорового харчування , можуть сприяти набору ваги. Справа у тому, що продукти без глютену часто мають більше калорій, ніж ті, що з глютеном тому, що глютен заміняють жиром.
Боротьба проти продуктів, які містять глютен, почалася в Америці у 2005 році. Вона триває й досі, все більше людей переходять на здорове харчування, обираючи безглютннову їжу. Цю естафету перейняли європейці, можливо, ми, українці, також приєднаємося до вживання безглютенової їжі.
Tedric Thompson Authentic Jersey