«Еко» та «органік», чи відповідає таке маркування дійсності?
Для багатьох з нас маркування на упаковці – система символів та знаків. А інколи і сам склад продукту залишається загадкою, а насправді всі ці позначення багато чого можуть розповісти. Тож спробуємо розібратися, що й до чого.
Систему маркування створена, у першу чергу, для зручності. Знаки, нанесені на упаковку, свідчать про те, що товар пройшов державний контроль, або ж певну сертифікацію, а це, говорить про те, що продукт можна віднести до категорії якісних та безпечних. Маркування – своєрідний спосіб донесення інформації від виробника до споживача.
Та чи справді виробники наносять на товар маркування, яке відповідає дійсності?
Сьогодні у світі все більше людей пропагують здоровий спосіб життя, основу якого складає здорове харчування. Тому не дивно, що все більшої популярності набувають «органічні» та «еко» продукти. В Україні ж поки що немає законодавства, що стосується органічного виробництва, а в товарообігу відсутня класифікація біо- та еко- груп продуктів.
На полицях наших магазинів ми ж бачимо безліч, чистих еко- та біо- продуктів, виробники стверджують, що вони натуральні, роблячи своєму товарові гарну рекламу. Тому бути стовідсотково впевненим, що такий напис відповідає дійсності, не можна.
Якщо на продукції зазначено, що вона органічна, це означає, що продукт не піддавався хімічній обробці, були дотримані основні вимоги до корму тварин, жорстке обмеження до використання агрохімічних добавок та ін.
До екологічної продукції відносять продукти, при виробництві яких використовувалися енерго- і ресурсозберігаючі технології, обмежене використання хімічних добавок.
З вищезазначеного можемо зробити висновок: органічне виробництво передбачає максимальну користь для здоров’я людини, екологічне виробництво направлене на збереження навколишнього середовища. Однак на практиці це все дуже взаємопов’язане.
Купуючи у магазині продукцію вітчизняного виробництва з позначкою «еко» та «органік», ми можемо розраховувати тільки на сумлінність виробника та вірити, що продукт дійсно на 95% складається з органічної сировини, як того й вимагають міжнародні стандарти.
Знаки маркування «еко» та «органі», яким можна довіряти
Знаки маркування, які підтверджують екологічні переваги сертифікованої продукції згідно вимог міжнародних стандартів
|
Знаки екологічного маркування
Ці знаки належать національним та міждержавним сертифікаційним системам об’єднаним в єдину глобальну мережу і підтверджують, що маркована будь-яким з цих знаків, продукція пройшла екологічну сертифікацію згідно вимог міжнародного стандарту ISO 14024 і має покращенні екологічні характеристики в порівнянні з представленою на ринку продукцією в аналогічної категорії.
Цим знаком може бути маркований як сам виріб, так і його упаковка чи супровідна документація. Переваги харчової продукції, маркованої знаком екологічного маркування: більш чисті технології виробництва; без вмісту ГМО, потенційно небезпечних і підозрілих харчових домішок; сировина тваринного походження без вмісту гормональних препаратів; залишковий вміст важких металів, пестицидів, нітратів в сировині рослинного походження меньш ніж 20% до встановлених державних вимог; вміст залишків антибіотиків в сировині тваринного походження менший ніж 20% до встановлених державних вимог; упаковка не містить шкідливих речовин та придатна до переробки в якості вторинної сировини. Усі вимоги до продукції постійно контролюються на всіх етапах життєвого циклу органом сертифікації. Під знаком може бути розташований код екологічного стандарту на відповідність якому сертифікована продукція, номер сертифікату та сайт органу сертифікації.
|
Знаки відповідності вимогам добровільних органічних
стандартів та правил
|
Цей знак підтверджує, що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність вимогам, встановлених Постановою щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007 (колишня Постанова Ради ЄС № 2092/91) та додаткові постанови: Постанова Комісії ЄC № 889/2008; Постанова Комісії ЄC № 1235/2008). Оновлена версія знаку відповідності органічним стандартам Європейського Союзу, чинна з 24 березня 2010 року. |
|
Знак відповідності органічним стандартам «Органік стандарт»
Цей знак підтверджує, що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність правилам, розроблених українською компанією «Органік стандарт» на базі європейських та міжнародних органічних стандартів. |
|
Знак відповідності органічним стандартам EG
Цей знак з 2001 року є єдиним державним знаком якості у Німеччині, яким позначають продукти харчування, якість яких відповідає Постанові щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007 (колишня Постанова Ради ЄС № 2092/91) та додаткові постанови: Постанова Комісії ЄC № 889/2008; Постанова Комісії ЄC № 1235/2008). |
|
Знак відповідності міжнародним органічним стандартам АВ
Цей знак підтверджує що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність вимогам, встановлених Постановою щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007 (колишня Постанова Ради ЄС № 2092/91) та додаткові постанови: Постанова Комісії ЄC № 889/2008; Постанова Комісії ЄC № 1235/2008) та правил розроблених французькою агенцією BIO на базі міжнародних органічних стандартів. |
|
Знак відповідності міжнародним органічним стандартам ІСЕА
Цей знак підтверджує що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність вимогам, встановлених Постановою щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007 (колишня Постанова Ради ЄС № 2092/91) та додаткові постанови: Постанова Комісії ЄC № 889/2008; Постанова Комісії ЄC № 1235/2008) та правил розроблених Інститутом органічної сертифікації та етики на базі міжнародних органічних стандартів. |
Jarvis Landry Womens Jersey